Espanja

Espanja

Espanja on maailman toiseksi yleisin äidinkielenä puhuttu kieli mandariinikiinan jälkeen. Suurin osa espanjaa puhuvista asuu Väli- ja Etelä-Amerikassa. Espanjankielisistä maista vain Espanja ja Päiväntasaajan Guinea ovat Amerikan ulkopuolella.

Espanja on virallinen kieli 20 maassa: Argentiinassa, Boliviassa , Chilessä, Costa Ricassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa, Espanjassa, Guatemalassa, Hondurasissa, Kolumbiassa, Kuubassa, Meksikossa, Nicaraguassa, Panamassa, Paraguayssa, Perussa, Päiväntasaajan Guineassa, Uruguayssa ja Venezuelassa. Espanjalla on vahva asema myös monissa muissa maissa, etenkin Yhdysvalloissa. Puerto Ricon itsehallintoalueella Espanja on virallinen kieli.

Monissa kansainvälisissä järjestöissä espanja on yksi virallisista kielistä. Näihin järjestöihin kuuluvat mm. Yhdistyneet kansakunnat, Euroopan unioni, Amerikan valtioiden järjestö, Afrikan unioni, Etelä-Amerikan valtioiden unioni ja Karibian yhteisö.

Espanja on Länsi-Euroopassa neljänneksi opiskelluin kieli eglannin, ranskan ja saksan jälkeen. Brasiliassa espanja on pakollinen oppiaine toisen asteen oppilaitoksissa. Yhdysvalloissa espanja on englannin jälkeen toiseksi opiskelluin kieli.