Eurooppalainen opintopolku -verkostossa kehitetään kulttuurivalmennuksen materiaaleja.

Kulttuurivalmennus

Aineistoja löytyy Espanjan, Ranskan, Saksan, Viron, Englannin ja Portugalin kulttuuriin.

Kulttuurivalmennus

Eurooppalainen opintopolku -verkostossa kehitetään kulttuurivalmennuksen materiaaleja. Aineistoja löytyy Espanjan, Ranskan, Saksan, Viron, Englannin ja Portugalin kulttuuriin. Tältä sivustolta löydät Eurooppalainen opintopolku -hankkeessa tuotettuja materiaaleja kulttuurivalmennukseen.

Materiaalit ovat vapaasti oppilaitosten käytettävissä. Kurssit ovat suunniteltu siten, että opiskelija voi suorittaa niitä itsenäisesti hyödyntäen tietokonetta tai mobiililaitteita. Jokainen oppilaitos voi itse päättää kurssien toteuttamistavasta ja siitä kuinka opiskelija palauttaa kurssin tehtävät. Tehtävät voi palauttaa esimerkiksi pilvipalvelun, Facebookin tai Yammerin kautta tai kirjoittamalla blogia. Jokainen oppilaitos päättää myös kurssien mahdollisesta sijoittamisesta osaksi opiskelijan tutkintoa. Ne voivat olla esimerkiksi osa opiskelijan valmentautumista ulkomailla suoritettavaan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen, jolloin ne voidaan lukea osaksi ammatillista valinnaista tutkinnonosaa. Toisaalta ne voidaan lukea osaksi yhteisiä tutkinnonosia esimerkiksi sijoittamalla ne valinnaisiin osaamistavoitteisiin.

Sivuston tarkoituksena on toimia valmennusmateriaalina kansainväliseen vaihtoon valmistautuessa. Valmennuksia on useita, valitse valmennus kohdemaasi mukaan. Tarkoituksena on, että opiskelija perehtyy etukäteen kansainvälisen vaihdon kohdemaan kulttuuriin, kieleen ja arkeen. Valmennus jakautuu kahteen osaan, joista opiskelija voi saada opintopisteitä omaan tutkintoon. Kulttuurivalmennuksessa valmistaudutaan yleisellä tasolla lähtemiseen, matkustamiseen ja annetaan tehtäviä. Maakohtaisissa valmennuksissa kerrotaan muiden opiskelijoiden kokemuksia ja esitellään kohdemaan kulttuuria ja matkustamista. Valmennusmateriaalissa on kysymyksiä, joiden tarkoitus on ohjata toppipäiväkirjan tai -blogin kirjoittamista. Jokaisesta maasta on tehty omat materiaalit kieli- ja kulttuurivalmennukseen. Löydät linkit omiin sivuihin täältä sivustolta.

Kulttuurien tuntemus arkioppimisen avulla

Oppimista tapahtuu monella tavalla. Arkioppimista tapahtuu kaikkialla, riippumatta ympäristöstä. Arkioppiminen tapahtuu yleensä ilman etukäteen sovittuja tavoitteita. Ulkomailla vaihdossa oleva nuori oppii arkioppimisen avulla paljon sekä elinikäisen oppimisen avaintaitoja että myös muita kulttuuriin ja kieleen liittyviä taitoja.

Tästä pääset Kulttuurien tuntemus arkioppimisen avulla -kurssille, jolla kuvataan oppimistavoitteet sekä annetaan oppimistehtävät, jotka opiskelija tekee ja raportoi sovitulla tavalla.

Kulttuurien tuntemus - osaamisen osoittaminen osaamismerkkien avulla

Osaamismerkkien avulla voit osoittaa osaamistasi ja asiantuntemustasi tietyssä asiassa. Osaamista olet voinut hankkia joko koulussa tai itsenäisesti opiskelemalla, harrastusten kautta tai oppimalla käytännössä.

Jotta saat osaamismerkin, sinulla on ensin oltava tietoa ja osaamista siihen liittyvästä asiasta tai sisällöstä. Kun arvelet hallitsevasi asian tarpeeksi hyvin, voit hakea merkkiä täyttämällä sähköisen hakemuksen (ohjeet alla).

Hakemuksessasi todistat osaamisesi joko raportoimalla tai tekemällä asiasta esityksen pyydetyllä tavalla.

Hakuohje

Jotta voit hakea Osaamismerkkiä (Open Badge -merkkiä), sinulla tulee olla jokin verkkoalusta (esim. Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoit tai teet esityksen haettavasta aiheesta.

Osaamismerkkihakemukseen linkitetään edellä mainittu raportti tai esitys.

 • Valitse klikkaamalla sen osaamismerkin kuvaketta, jota haluat hakea
 • Sinulle aukeaa lisätietoa haettavasta osaamismerkistä
 • Klikkaa ”Avaa kriteerisivu uuteen ikkunaan”
 • Täytä hakemus ja linkitä pyydetty liitetiedosto tai kirjoita blogiosoitteesi

Kun olet saanut kaikki seitsemän osaamismerkkiä, saat automaattisesti Kulttuuriosaaja-metamerkin.

Alla esimerkkinä Espanjan kulttuuriosaamisen Osaamismerkit. Klikkaa merkin kuvaketta alla nähdäksesi sen Oppimisen tavoite ja Osaamisen osoittaminen sekä täytä hakemuslomake.

Osaamismerkin vastaanottaminen

Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, sinulla tulee olla osaamispassi- eli Open Badge Passport- tili.

 • Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostin välityksellä
  • Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
 • Nouda merkki linkistä ”Hae merkki tästä”
 • Jatka – Kun klikkaat ”Jatka”, siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
 • Kirjaudu sisään
 • Accept badge / Hyväksy merkki
 • Tämän jälkeen voit jakaa merkkiä esim. Blogissa, LinkedIn-tililläsi, Facebookissa jne.