Kotikansainvälistymisen joustavan opintopolkumallin mallintaminen

Kansainvälistä osaamista voi kerryttää opintojen aikana myös kotimaassa.

Kotikansainvälistymisen joustavan opintopolkumallin mallintaminen

Kansainvälistä osaamista voi kerryttää opintojen aikana myös kotimaassa. Tämä edellyttää aktiivista osallistumista oppilaitoksen kansainväliseen toimintaan, osallistumista kieli- ja kulttuurivalmennuksiin sekä perehtymistä vieraisiin kulttuureihin koulun työpajoissa tai työssäoppimispaikassa.

Polkuopinnoista voi kerryttää opintopisteitä, joita voidaan lukea osaksi yto-opintojen viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen, sosiaalisen ja kulttuurisen osaamisen tutkinnon osia tai osaksi ammatillisia opintoja. (Katso osaamiskriteerit ja -tavoitteet sivun alalaidasta.)

Kotikansainvälistymispolun muodostuminen

1. Kulttuurivalmennus

Kulttuurivalmennustehtävät löytyvät tältä Eurooppalaisen opintopolku-sivustolta. Tutustu materiaaleihin, tee annetut tehtävät valitsemastasi kohdemaasta ja palauta tehtävät opettajan ohjeistamalla tavalla.

Tehtävä:
Valitse jokin itseäsi kiinnostava maa. Kohdemaa voi olla myös sellainen, josta tulee koululle vieraita. Tutustu maahan eri lähteitä käyttäen.

Tee kulttuurivalmennuksen ennakkotehtävistä kohdat 1, 2, 4, ja 5. (Kohdemaa, kohdekaupunki, oma ala ja matkajärjestelyt) Voit soveltaa tehtäviä opettajan ohjeiden mukaisesti. Esim: Ennakkotehtävän kohdan 3, voi tehdä haastattelemalla opiskelijaa, joka on ollut ulkomailla vaihdossa. TAI kohdan 3 voi suorittaa tekemällä omiin opintoihin kuuluvan kansainväliseen työkulttuuriin liittyvän tehtävän ko. maahan. (Esimerkiksi ranskalainen viinikulttuuri tai saksalainen arkkitehtuuri.)

Raportointi:
Kokoa kansainväliseen opintopolkuun tekemäsi tehtävät ja työt tiivistelmäksi ja toimita se ryhmäohjaajalle ja kv-toimistoon. Voit käyttää tehtävien kokoamiseen blogia tai jakaa tehtävän pilvipalvelussa opettajan kanssa.

2. Kielivalmennus

Kielivalmennustehtävät löytyvät tältä Eurooppalaisen opintopolku-sivustolta. Tutustu materiaaleihin, tee annetut tehtävät valitsemastasi kohdemaasta ja palauta tehtävät opettajan ohjeistamalla tavalla.Voit osallistua myös johonkin muuhun kuin Eurooppalaisen opintopolun kontakti- tai verkkokielikurssille tai osoittaa muuten osaamisesi opettajalle.

Tehtävä:
Valitessasi Eurooppalaisen opintopolun kielikurssin, tutustu ensin materiaaleihin, tee annetut tehtävät ja palauta ne opettajan ohjeistamalla tavalla.

3. KV-tutorina toimiminen

Opintojaksossa perehdytään ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden vastaanottamiseen liittyviin käytänteisiin, sisältäen opiskelijan vastaanoton, majoituksen, vapaa-ajan ohjelman, oppilaitokseen ja kaupunkiin tutustumisen sekä ennakkoviestinnän ulkomaalaisen opiskelijan kanssa. Suoritusmerkinnän saadakseen, tutorin täytyy suunnitella ohjelma ja hyväksyttää se etukäteen.

Tehtävä:
Osallistu oppilaitoksesi kansainväliseen toimintaan toimimalla vaihto-opiskelijoiden tutorina. Tämä tarkoittaa sitä, että autat vaihto-opiskelijaa sopeutumaan kohdemaahan ja esittelet kotikaupunkiasi vieraalle.

4. Oppilaitoksen kansainväliseen toimintaan osallistuminen

Oppilaitoksen kansainvälisestä toiminnasta saat tietoa esimerkiksi oppilaitoksesi kv-toimistosta tai opettajiltasi. Suoritusmerkinnän saadakseen opiskelijan täytyy suunnitella ohjelma ja hyväksyttää se etukäteen.

Tehtävä:

Osallistu mahdollisuuksien mukaan:

5. Työssäoppiminen kansainvälisessä ympäristössä

Omiin opintoihin liittyvä työssäoppimisjakso sellaisessa työssäoppimispaikassa, jossa on ulkomaalaisia työntekijöitä, asiakkaita, vientiprojekteja tai muita kansainvälisiä yhteyksiä.

Tehtävä:
Etsi itsellesi työssäoppimispaikka, joko täyttää ko. kriteerit ja sopii opintoihisi. Suunnittele opettajasi kanssa tavoitteet myös kansainvälisen osaamisen kehittämiseksi.

Raportointi:
Sovi opettajasi kanssa raportoinnista.

Katso tästä: Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen: Kulttuurien tuntemus osaamiskriteerit